Vervangen voorgevel aan Grotewaard, Noordeloos

Informatie project

Locatie: Grotewaard 5, Noordeloos
Gerealiseerd: 2000
Bijzonderheden:

Deze opdrachtgever voor wie we in eerste instantie de ook op de foto zichtbare schuur mochten bouwen kwam in 2000 naar Panco met de vraag hoe hun deerlijk gehavende voorgevel het best hersteld kon worden.

Bij opname bleken alle kozijnen vervangen te moeten worden, er waren in het gevelmetselwerk zettingen ontstaan tot veertig millimeter per meter. In samenspraak met de bewoners/opdrachtgevers werd na uitvoerige metingen en grondonderzoek besloten tot het compleet vervangen van de voorgevel.

Dit had heel wat voeten in de aarde. Niet alleen moesten alle kamers die aan de voorgevel grensden geëvacueerd worden, ook moesten er stempels door alle lagen van de woning komen te staan. En dan was er nog het probleem van de kelder.

Deze kelder grensde ook aan de voorgevel en was evenals de rest van het huis niet gefundeerd op palen. Het wijzigen van de belasting op deze kelder zou zonder meer scheuren en daarmede wateroverlast in de kelder tot gevolg hebben.

De oplossing voor dit probleem werd gevonden in het onderheien van de nieuwe gevel middels het intrillen van houten palen met betonoplengers waar overheen een betonbalk gemaakt werd. Hier werd de nieuwe gevel op gemetseld.

Deze nieuwe gevel heeft een traditionele spouwmuur met een RC-waarde van 2.5. Net als bij de oorspronkelijke gevel is de buitenzijde gemetseld met een staand verband.

Dankzij deze ingrepen zijn de bewoners verzekerd van een voorgevel die constructief weer helemaal patent is en die aan alle warmte- en geluidsisolatie-eisen van deze tijd voldoet.