Aanbouw

Wilt u woonruimte uitbreiden? Een aanbouw kan verrassend veel ruimte opleveren. Maar wat is er allemaal mogelijk? Heeft u een bouwvergunning nodig? Het is belangrijk om deze en andere zaken goed op een rij te hebben, voordat de aannemer van start gaat.

Hieronder vindt u, als aanvulling op het algemene stappenplan een specifieke lijst met aandachtspunten bij de realisatie van een aanbouw.

1. Constructie

Voor de constructie van een aanbouw kunt u kiezen tussen traditionele, gemetselde muren of houtskeletbouw. Beide constructies zijn goed te isoleren. Houtskeletbouw is een lichtere constructie, waardoor voor de fundering minder materiaal nodig is.

Houtskeletbouw kan ook uitgevoerd worden met een gemetselde buitengevel. De gevel ziet er dan uit als een stenen muur, maar de constructie is nog altijd lichter.

2. Dak

Voor het dak kunt u kiezen uit een plat en een hellend dak. Omdat op een plat dak langer regenwater blijft staan, is zo’n dak onderhoudsgevoeliger dan een hellend dak. Bovendien gaan de materialen die geschikte zijn voor een hellend dak vele malen langer mee dan de materialen voor een plat dak.

Voor een hellend dak kunt u kiezen uit betondakpannen of keramische dakpannen. Geschikte materialen voor een plat dak zijn PVC met hergebruikgarantie, EPDM, SBS- en APP-bitumen. EPDM en PVC zijn duurder dan SBS- en APP-bitumen, maar gaan ook langer mee. Uit milieuoogpunt zijn EPDM en PVC met hergebruikgarantie eerste keus. Mits de materialen slechts minimaal verkleefd zijn met de ondergrond.

3. Isoleren

Het Bouwbesluit stelt bepaalde minimale eisen aan de verschillende isolerende maatregelen. Wilt u uw aanbouw extra energiezuinig en comfortabel maken, dan kunt u kiezen voor een hogere isolatiewaarde van de diverse toepassingen. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie u bespaart.

4. Dakgoot en regenwaterafvoer

Pas voor regenwaterafvoer bij voorkeur buiten de gevel hangende goten toe. Met dit type dakgoot is het risico van schade door lekkage en warmteverlies door koudebruggen het kleinst.

Gebruik voor dakgoten en regenpijpen materialen die weinig of geen metalen afgeven aan het regenwater. Voorbeelden hiervan zijn kunststoffen, aluminium of metalen die behandeld zijn met een coating.

5. Lichtkoepel of lichtstraat

Met een lichtkoepel of lichtstraat in het dak heeft u de hele dag prettig licht in uw aanbouw. Om warmteverlies te beperken en condensproblemen te voorkomen kiest u het beste voor dubbel glas of kunststof en een goed geïsoleerde aansluiting op het dak.

6. Kozijnen

Informatie en adviezen over kozijnen vindt u bij het stappenplan voor kozijnen.

7. Ramen

Bij de plaatsing van ramen in uw aanbouw is het verstandig om voor isolerend dubbel glas te kiezen. Daarmee neemt het comfort toe en bespaart u op de energiekosten. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie u bespaart.

U kunt kiezen uit gewoon dubbel glas en HR++glas. HR++glas isoleert het beste. Het is iets duurder in aanschaf, maar door de extra energiebesparing heeft u deze investering snel terugverdiend.

Houd bij de keuze van de grootte van de ramen rekening met de lichtinval van de zon. Staat uw aanbouw op het zuiden, dan doet u er goed aan om grote ramen te plaatsen in de aanbouw. Zo profiteert u optimaal van de zonne-energie en invallend licht. Bij een ligging op het noorden zijn kleinere ramen meer geschikt, zodat u niet teveel warmte verliest via de ramen.

8. Verwarming

Voor de verwarming van de aanbouw kunt u kiezen voor vloer- en/of wandverwarming of verwarming met radiatoren. Vloer- en wandverwarming kan aangesloten worden op een lagetemperatuur verwarmingssysteem. Zo’n systeem is zuiniger met energie. Een ander voordeel van vloerverwarming is de betere luchtkwaliteit door minder stof.

9. Elektriciteit

Al in een vroeg stadium van de verbouwing dient bekend te zijn waar de stopcontacten en de lichtpunten moeten komen. Bedenk dus van tevoren hoe de aanbouw ingericht gaat worden.

Wellicht bent u nu niet van plan om in de aanbouw een televisie, computer of telefoon te plaatsen. Wanneer u dit over een aantal jaar wel wilt is het prettig als hier tijdens de bouw rekening mee is gehouden. Dit kan door een aantal loze, nog ongebruikte leidingen te laten leggen.

10. Ventileren

Om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat in huis te creëren, moet een goed geïsoleerde woning continu geventileerd worden. Dit is ook nodig om zuurstof aan te voeren en verbrandingsgassen af te voeren bij gebruik van een gasfornuis of verwarmingstoestel zonder directe aan- en afvoer naar buiten.

Woont u in drukke straat, dan kunt u het ventilatiesysteem het beste aan de achterzijde plaatsen. Er zijn ook geluiddempende ventilatiesystemen op de markt.

11. Uitbreiding keuken

Het plaatsen van een aanbouw betekent vaak een uitbreiding van de keuken. Bedenk goed van tevoren waar u wilt koken en waar de spoelbakken moeten komen.

Als uw aanbouw als keuken dienst gaat doen, denk dan ook aan de mogelijkheden om water te besparen. Bijvoorbeeld met behulp van waterbesparende eengreepsmengkranen of door het plaatsen van doorstroombegrenzers in de kraan.

12. Comfortabeler zonder tocht

Kieren bij ramen en deuren veroorzaken warmteverlies en onaangename tocht in huis. Een tochtig huis voelt koud aan, en daardoor kan u de neiging hebben om de thermostaat hoger te zetten.

Let er bij de plaatsing van de ramen in uw aanbouw op dat deze niet kieren. Laat de kieren onder de deuren binnenshuis zitten, dat draagt bij aan een goede luchtcirculatie.

13. Veiligheid

Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen weet u zeker dat u in een veilig huis woont, met minder kans op inbraak. Let bij het plaatsen van een aanbouw op dat de bovenverdieping niet al te makkelijk bereikbaar is via het platte dak van de aanbouw. Ter voorkoming van inbraak en glasbreuk kunt u ook veiligheidsbeglazing laten aanbrengen.

14. Afwerking

Wanneer u zelf werkzaamheden (in de afwerking) wilt uitvoeren doe dit dan in goed overleg met de aannemer. Bedenk dus van tevoren wat u zelf kan (bijvoorbeeld schilderen of behangen) en wat niet (zoals stucwerk repareren).

15. Bouwafval

Gun gebruikte bouwmaterialen een tweede leven. Door zorgvuldig te slopen kunnen materialen worden hergebruikt. Bijvoorbeeld bij een aanbouw kunnen bestaande kozijnen of tuindeuren worden gebruikt.

Ga zorgvuldig om met afval. Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit diverse afvalstoffen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal en chemisch afval. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk gescheiden te houden, en breng ze naar de gemeentelijke milieustraat.

Bij grotere hoeveelheden is het vaak handiger om een afvalzak bij een doe-het-zelfzaak te huren of, bij een grote verbouwing, een speciale container bij een afvaltransporteur in te huren. Asbestafval moet volgens aanwijzingen van de gemeente ingeleverd worden.

16. Onderhoud

Goed onderhoud betekent langer plezier van uw woning en behoud van de waarde van het huis. Het is mogelijk om een contract voor periodiek onderhoud voor diverse klussen af te sluiten.

Ook bouw- of verbouwplannen

Ook bouw- of verbouwplannen? Vraag dan nu onze brochure aan of neem direct contact met ons op:

Aannemingsbedrijf Panco
Noordzijde 104
4225 PL Noordeloos

Tel: 0183-582210
Fax: 0183-582434

BouwGarant - Alles over bouwen en verbouwen