Dak en goot

Is uw dak of dakgoot toe aan vervanging? Grijp deze gelegenheid dan aan om iets extra's te doen met uw dak. Bijvoorbeeld isoleren, een dakterras aanleggen, een lichtkoepel plaatsen of een zonnepaneel aanbrengen.

Hieronder vindt u, als aanvulling op het algemene stappenplan een specifieke lijst met aandachtspunten bij aanpassingen aan uw dak en dakgoot.

1. Reparatie

Is de dakbedekking beschadigd of heeft u een kleine lekkage, dan is waarschijnlijk reparatie mogelijk. Overleg dit met de aannemer. Door het dak jaarlijks te controleren op scheuren en gaatjes voorkomt u schade door lekkages. Bovendien gaat uw dak dan tientallen jaren mee.

2. Vervanging dakbedekking schuin dak

Wanneer u de dakbedekking laat vervangen is dat een mooi moment om uw dak te laten isoleren. Het isoleren van het dak levert namelijk een grote besparing op, zeker als het gaat om een verwarmde zolder.

3. Gehele vervanging schuin dak

Is de gehele dakconstructie aan vervanging toe dan is het belangrijk om voor de constructie te kiezen voor hout van de juiste kwaliteit en van verantwoord geproduceerd hout (FSC of Keurhout).

Een dakoverstek van 75 cm helpt de gevel en kozijnen van onderliggende verdiepingen te beschermen tegen weer en wind.

4. Nieuwe (top)laag plat dak

Platte daken zijn onderhoudsgevoeliger dan hellende daken. Omdat op een plat dak water kan blijven staan kan een klein gaatje of scheur al lekkage geven. Controleer het dak daarom jaarlijks op scheuren en gaatjes in de dakbedekking. Deze beschadigingen komen bijvoorbeeld door de inwerking van zonlicht of doordat er op het dak gelopen wordt.

Dakbedekking van bitumen kan een handige doe-het-zelver wellicht zelf repareren maar reparatie van dakbedekking van EPDM (synthetisch rubber) of zink is werk voor een vakman. Zorg altijd voor voldoende afschot zodat regenwater niet op het platte dak blijft staan.

5. Vervanging dakbedekking plat dak

Dakbedekkingmaterialen met een relatief lange levensduur zoals EPDM of PVC zijn een goede keus voor platte daken. De materialen kunnen los op de bestaande dakbedekkking gelegd worden, met daar bovenop een ballastlaag van bijvoorbeeld grind of drainagetegels.

Ook hier geldt: als u toch de dakbedekking laat vervangen is het de moeite waard om dakisolatie toe te passen. Daarmee kunt u veel energie besparen.

6. Dakisolatie

Het isoleren van het dak levert een grote energiebesparing op. Zeker als het gaat om een verwarmde zolder. U bespaart hiermee al gauw tientallen procenten op uw energierekening.

Een schuin dak kan aan de binnen- of buitenzijde geïsoleerd worden. Wanneer er aan de buitenzijde, tussen de dakpannen en het dakbeschot, een dampremmende laag (een soort folie) zit, kunt u alleen aan de buitenzijde isoleren. Isoleert u dan toch aan de binnenzijde dan bestaat het risico op vochtproblemen, met als uiteindelijk resultaat houtrot in de dakconstructie.

Is deze laag niet aanwezig dan is isoleren aan de binnenzijde mogelijk. Gebruikt u de zolder alleen als bergruimte en is deze onverwarmd, isoleer dan de zoldervloer in plaats van het dak.

Platte daken moeten bij voorkeur aan de buitenzijde worden geïsoleerd.

7. Dakgoot

Pas bij voorkeur buiten de gevel hangende goten toe. Met dit type dakgoot is het risico van schade door lekkage en warmteverlies door koudebruggen het kleinst.

Gebruik voor dakgoten en regenpijpen materialen die weinig of geen metalen afgeven aan het regenwater. Voorbeelden hiervan zijn (gerecyclede) kunststoffen, aluminium of andere metalen die behandeld zijn met een coating.

Een regenton is vaak eenvoudig te plaatsen. Met het opgevangen regenwater kunt u de planten in de tuin water gegeven of de auto wassen. Een regenton kan per jaar zo'n 7000 liter drinkwater besparen.

8. Dakterras

Platte daken zijn beperkt beloopbaar. Met behulp van vlonders, drainagetegels, of betontegels op tegeldragers wordt de druk verdeeld en de dakbedekking beschermd. zo kunt u dus een dakterras laten aanbrengen.

Houd wel rekening met de maximaal toegestane belasting van de dakconstructie. Voor de veiligheid moet het dakterras een balkonhek van tenminste 1 meter hoog hebben. Voor de aanleg van een dakterras dient u toestemming te vragen bij de gemeente.

9. Lichtkoepel of lichtstraat

Met een lichtkoepel of lichtstraat in een plat dak heeft u de hele dag prettig licht in uw aanbouw. Om warmteverlies te beperken en condensproblemen te voorkomen kiest u het beste voor dubbel glas of kunststof en een goed geïsoleerde aansluiting op het dak.

10. Zonne-energie

Het gebruik van zonne-energie bespaart fossiele brandstoffen als aardgas en aardolie. Bij de verbranding van deze brandstoffen komen schadelijke stoffen vrij. Meer zonne-energie betekent dus minder schadelijke stoffen.

Met zonnepanelen maakt u uw eigen (gratis) energie; met een zonneboiler (en zonnecollector) uw eigen warme water. Op dagen dat de zon minder fel schijnt, zorgt een warmwatertoestel voor verwarming van het water uit de zonneboiler. U zult dus niet zomaar onder een koude douche staan.

Voor plaatsing van een zonnepaneel of zonnecollector kan een vergunning nodig zijn.

11. Afwerking

Wanneer u zelf werkzaamheden (in de afwerking) wilt uitvoeren, doe dit dan in goed overleg met de aannemer. Bedenk dus van tevoren wat u zelf kan (bijvoorbeeld schilderen of behangen), en wat niet (zoals stucwerk repareren).

12. Bouwafval

Ga zorgvuldig om met afval. Probeer bouw- en sloopafval zoveel mogelijk gescheiden te houden, en breng ze naar de gemeentelijke milieustraat. Kapotte dakpannen en teerhoudend materiaal moeten naar het gemeentedepot.

Bitumen wordt uit het dakafval teruggewonnen en opnieuw toegepast bij de productie van dakrollen en als vervanger van primair bitumen in asfaltconstructies. Afgedankte dakpannen worden meestal vermalen en kunnen als grindvervanger in beton of als materiaal voor wegenbouw gebruikt worden.

Bij werkzaamheden aan het dak kunt u veel dakpannen overhouden. Gun ze een tweede leven door ze te koop aan te bieden. Houdt wel altijd een paar dakpannen achter de hand voor reparaties aan het dak.

13. Onderhoud

Een beetje begroeiing op het dak van mossen of planten kan geen kwaad. Het dak moet wel voldoende water af kunnen voeren en de pannen moeten goed op hun plaats blijven liggen. Als de wind vat krijgt op een begroeiing van planten, dan kan dit schade opleveren. Haal een overmaat aan mos en andere begroeiing weg met een harde borstel.

Haal één keer per jaar de dakgoot leeg en controleer de aansluitingen op de regenpijp. Als de (lood)slabben bij aansluitingen van dakkapellen, dakramen of gevels zijn opgewaaid, klop ze dan weer aan.

Goed onderhoud betekent langer plezier van uw woning, en behoud van de waarde van het huis. Het is mogelijk om een contract voor periodiek onderhoud voor diverse klussen af te sluiten.

Ook bouw- of verbouwplannen

Ook bouw- of verbouwplannen? Vraag dan nu onze brochure aan of neem direct contact met ons op:

Aannemingsbedrijf Panco
Noordzijde 104
4225 PL Noordeloos

Tel: 0183-582210
Fax: 0183-582434

BouwGarant - Alles over bouwen en verbouwen