Indelen woning

Een woning biedt vaak onverwachte mogelijkheden. Door de indeling te veranderen kan verrassend veel ruimte ontstaan. Gaat u verbouwen? Doe dit dan met het oog op de toekomst. Zo krijgt u een functioneel en praktisch ingericht huis, waar u met veel comfort kunt wonen.

Hieronder vindt u, als aanvulling op het algemene stappenplan een specifieke lijst met aandachtspunten bij het anders indelen van uw woning.

1. Vergroten of anders indelen

Bedenk van te voren goed wat uw woonwensen zijn. Deze kunnen in de loop van de tijd veranderd zijn. Vervolgens is het de vraag of uw huidige woonwensen te realiseren zijn door een andere indeling van de bestaande woning. Als dit niet het geval is, kunt u overwegen om de woning te vergroten. Bijvoorbeeld door het laten plaatsen van een aanbouw.

2. Het ontwerp

Wanneer u van plan bent langere tijd in uw woning te blijven wonen is het goed om te bedenken hoe de levensloop van uw huishouden zal verlopen. Jonge stellen kunnen er rekening mee houden dat er op den duur kinderen komen. Mensen van middelbare leeftijd worden mogelijk te zijner tijd minder goed ter been.

Een optimale toegankelijkheid bereikt u onder meer door deuren voldoende breed en dorpels niet hoger dan 20 mm te maken. Het is altijd handig om op iedere verdieping voldoende aansluitpunten voor elektriciteit, kabel en telefoon aan te laten leggen.

Maak gebruik van standaardmaten. Dan kunnen geprefabriceerde producten als systeemwanden, plaatmaterialen en kozijnen worden gebruikt. Deze zijn veelal goedkoper en het gebruik van geprefabriceerde producten levert minder (bouw)afval op. Bovendien is de indeling in de toekomst gemakkelijker opnieuw aan te passen.

3. Brandveiligheid

Let er op dat men, bij het aanpassen van de indeling van uw woning bij brand vanuit alle kamers voldoende tijd en ruimte heeft om het huis te ontvluchten. Daarom is het belangrijk om materialen te gebruiken die voldoende weerstand bieden tegen branddoorslag en brandoverslag. Houdt ook de vluchtroute in de gaten: de breedte en helling van de trap, en de afstand tot de uitgang.

4. Passieve zonne-energie

Aan de zonkant van het huis krijgt u meer licht en warmte door de inval van zonlicht. Dit kan in het stookseizoen energie besparen. Eén vierkante meter extra glasoppervlak aan de zuidkant van een huis bespaart jaarlijks vier kubieke meter aardgas in een tussenwoning of gestapelde woning. In een twee-onder-één-kapwoning is dat acht kubieke meter per vierkante meter glas.

U kunt deze passieve zonne-energie benutten door verwarmde kamers aan de zonzijde van het huis te plaatsen, en koele ruimtes aan de schaduwzijde. Aan de zonzijde kunt u de ramen zo groot mogelijk maken, en aan de schaduwkant kunt u ze klein houden. Zorg aan de zonzijde wel voor zonwering, om oververhitting in de zomer te voorkomen.

5. Constructie

U kunt niet iedere willekeurige muur doorbreken. Sommige muren zijn dragend. Wanneer deze doorgebroken worden, moeten ze met een sterke constructie worden opgevangen. Met niet-dragende muren kunt u variëren. Gaat u aan de slag met muren en wanden dan kan het handig zijn om geluidsisolatie toe te passen.

6. Verwarming en warm water

Bent u toe aan een nieuw warmwatertoestel? Dan is het slim om deze zo dicht mogelijk bij badkamer en keuken te plaatsen. Zo blijven de leidingen kort en heeft u altijd snel warm water uit de kraan. Hiermee kunt u tot 13 procent besparen op uw energierekening.

Het isoleren van warmwater- en cv-leidingen in koude ruimtes voorkomt dat warm water al is afgekoeld voordat het zijn bestemming heeft bereikt.

Wanneer er een voetventiel wordt geplaatst bij de aansluiting van cv-leidingen op de radiatoren, kunt u de radiatoren eenvoudig afzonderlijk afkoppelen. Dat is handig wanneer u één ruimte wilt opknappen en wel de andere kamers wilt verwarmen.

7. De zolder

Wanneer u op zolder extra kamers maakt die u gaat verwarmen is het belangrijk om het dak goed te isoleren. Meer informatie hierover vindt u op de pagina's dak en goot en isoleren.

8. De trap

Laat bij voorkeur geen open trap plaatsen. Deze zorgt voor veel energieverlies, geluidsoverlast en brandgevaar.

9. De keuken

Een open keuken geeft energieverlies en een slechte luchtkwaliteit door luchtjes en vochtige lucht. U kunt uw keuken visueel bij uw woonkamer trekken zonder dat deze open is door het laten plaatsen van een glazen deur of wand.

10. Badkamer en toilet

Ontwerp een badkamer en toilet zodanig dat zij eenvoudig en goedkoop zijn aan te passen voor het gebruik door gehandicapten, bijvoorbeeld door ruimte te laten voor het plaatsen van handgrepen naast toilet en douche. Indien mogelijk kunt u op de begane grond alvast een kamer bestemmen als badkamer.

11. Wasruimte

Een aparte ruimte in of bij de woning om te wassen en te drogen is handig. U krijgt dan niet de vochtige lucht in huis. Het is noodzakelijk dat deze ruimte goed geventileerd kan worden.

12. Tochtportaal

Maak een tochtportaal, eventueel gecombineerd met een bijkeuken, onverwarmde serre of berging. U bespaart energie en voorkomt onnodig tocht in huis.

Ook bouw- of verbouwplannen

Ook bouw- of verbouwplannen? Vraag dan nu onze brochure aan of neem direct contact met ons op:

Aannemingsbedrijf Panco
Noordzijde 104
4225 PL Noordeloos

Tel: 0183-582210
Fax: 0183-582434

BouwGarant - Alles over bouwen en verbouwen