Isoleren

Wilt u een comfortabele en energiezuinige woning? Isoleren is dan dé oplossing. Zo kunt u uw energierekening met tientallen procenten verlagen. Er zijn veel mogelijkheden, maar de isolatiematerialen moeten wel op de juiste manier worden aangebracht. Met een deskundige aanpak kunt u veel voordeel behalen.

Hieronder vindt u, als aanvulling op het algemene stappenplan bij het (ver)bouwen van een woning een specifieke lijst met aandachtspunten bij het isoleren van uw woning.

1. Ventileren

Om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat in huis te creëren moet een goed geïsoleerde woning goed geventileerd worden. Dit is ook nodig om zuurstof aan te voeren en verbrandingsgassen af te voeren bij gebruik van een gasfornuis of verwarmingstoestel zonder directe aan- en afvoer naar buiten.

2. Voorkom koudebruggen

Vocht in huis slaat neer op koude plekken. Vooral als deze grenzen aan warme, goed geïsoleerde plekken. Zo'n grensvlak van een warme en koude plek heet een koudebrug.

Wanneer dus een isolerende maatregel (zoals gevelisolatie) wordt toegepast aansluitend aan een niet-geïsoleerde plek (bijvoorbeeld enkel glas), zal op die laatste plek een vochtprobleem ontstaan. Het is daarom belangrijk om koudebruggen te voorkomen.

3. Dakisolatie

Het isoleren van het dak levert een grote besparing op. Zeker als het gaat om een verwarmde zolder. U bespaart hiermee al gauw tientallen procenten op uw energierekening.

Een schuin dak kan aan de binnen- en buitenzijde geïsoleerd worden. Bij een onverwarmde zolder is het slim om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Platte daken moeten bij voorkeur aan de buitenzijde worden geïsoleerd.

4. Gevelisolatie

Na-isolatie van een bestaande gevel kan op 3 manieren: isoleren van de buitenzijde, isoleren van de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) en isoleren van de binnenzijde. Welke toepassing in uw situatie mogelijk is kunt u het beste overleggen met uw aannemer.

5. Isolerend glas

Met isolerend dubbel glas neemt uw wooncomfort toe en bespaart u op de energiekosten. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie u bespaart. U kunt kiezen uit gewoon dubbel glas en HR++glas. HR++glas isoleert het beste.

6. Vloerisolatie

Vloerisolatie bespaart niet alleen energie en geld, maar levert u bovendien een comfortabel huis op: geen koude voeten meer en minder vocht in huis. De mogelijkheden om uw vloer op de begane grond te isoleren hangen af van de aanwezigheid en de hoogte van een kruipruimte.

Als u een kruipruimte heeft van 35 cm of hoger, kunt u kiezen tussen het isoleren van de onderkant van de vloer en het isoleren van de bodem. Het isoleren van de onderkant van de vloer levert het meeste comfort op.

7. Comfortabeler zonder tocht

Kieren bij ramen en deuren veroorzaken warmteverlies en onaangename tocht in huis. Een tochtig huis voelt koud aan, daardoor kan u de neiging hebben om de thermostaat hoger te zetten.

Let er bij de plaatsing van de ramen in uw aanbouw op, dat deze niet kieren. Laat de kieren onder de deuren binnenshuis zitten, dat draagt bij aan een goede luchtcirculatie.

8. Leidingen isoleren

Soms lopen verwarmingsbuizen en warmwaterleidingen door onverwarmde ruimtes, bijvoorbeeld onder de begane grondvloer of in kastruimte op zolder. Hier geven ze onnodig warmte af aan de omgeving. Door op die plaatsen de leidingen te isoleren bespaart u per meter jaarlijks ongeveer 3 m3 gas.

9. De keuken

Een open keuken geeft energieverlies en een slechte luchtkwaliteit door luchtjes en vochtige lucht. U kunt uw keuken visueel bij uw woonkamer trekken zonder dat deze open is door het laten plaatsen van een glazen deur of wand.

10. Badkamer en toilet

Ontwerp een badkamer en toilet zodanig dat zij eenvoudig en goedkoop zijn aan te passen voor het gebruik door gehandicapten, bijvoorbeeld door ruimte te laten voor het plaatsen van handgrepen naast toilet en douche. Indien mogelijk kunt u op de begane grond alvast een kamer bestemmen als badkamer.

11. Wasruimte

Een aparte ruimte in of bij de woning om te wassen en te drogen is handig. U krijgt dan niet de vochtige lucht in huis. Het is noodzakelijk dat deze ruimte goed geventileerd kan worden.

12. Tochtportaal

Maak een tochtportaal, eventueel gecombineerd met een bijkeuken, onverwarmde serre of berging. U bespaart energie en voorkomt onnodig tocht in huis.

Ook bouw- of verbouwplannen

Ook bouw- of verbouwplannen? Vraag dan nu onze brochure aan of neem direct contact met ons op:

Aannemingsbedrijf Panco
Noordzijde 104
4225 PL Noordeloos

Tel: 0183-582210
Fax: 0183-582434

BouwGarant - Alles over bouwen en verbouwen