Kozijnen

Is uw kozijn aan vervanging toe? Past er dubbel glas in het bestaande kozijn? Deze zaken zijn voor u waarschijnlijk moeilijk te beoordelen. Het vervangen van een kozijn is dan ook geen alledaagse klus. Een klus die u eerder zult uitbesteden dan zelf doen.

Hieronder vindt u een specifieke lijst met aandachtspunten bij vervangen van kozijnen in uw woning.

1. Geheel of gedeeltelijk vervangen

Soms hoeft u niet het hele kozijn te vervangen, maar kunt u volstaan met het vervangen van onderdelen. Bijvoorbeeld alleen de draaiende delen of de dorpel van het kozijn.

2. Materiaalkeuze

De materiaalkeus voor een kozijn hangt af van de levensduur, onderhoud, kosten en ook van uw smaak. Kozijnen zijn er van hout, kunststof of aluminium.

Aluminium kozijnen zijn het duurst. Ze zijn echter wel onderhoudsarm. De prijs van houten en kunststof kozijnen is sterk afhankelijk van de gekozen kwaliteit.

Let bij aanschaf van kozijnen op de tijd die u kwijt bent aan onderhoud, een productkeurmerk en de garantievoorwaarden.

3. Comfortabeler zonder tocht

Naden en kieren kunnen ontstaan tussen het kozijn en de muur, tussen het vaste en draaiende deel van het kozijn, en tussen het glas en het raam.

Kieren veroorzaken een onaangename tocht in de woning. Bij het vervangen van kozijnen is verbeterde naad- en kierdichting daarom een aandachtspunt.

4. Ramen open en dicht

Er zijn verschillende manieren om een raam open te doen. Een raam kan naar binnen of naar buiten draaien of kiepen. Bij het vervangen van kozijnen met draaiende delen is aan u de keus welke manier uw voorkeur heeft.

Op inbraakgevoelige plaatsen (bijvoorbeeld op de eerste verdieping) moeten de verschillende standen van de klep- of uitzetramen voorzien worden van een vergrendeling tegen inbraak

5. Isolerend glas

Als u uw kozijnen vervangt is het verstandig om voor isolerend dubbel glas te kiezen. Daarmee neemt het comfort van uw woning toe en bespaart u op de energiekosten. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie u bespaart.

U kunt kiezen uit gewoon dubbel glas en HR++glas. HR++glas isoleert het beste. Het is iets duurder in aanschaf, maar door de extra energiebesparing heeft u deze investering gauw terugverdiend.

6. Veiligheid

Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen weet u zeker dat u in een veilig huis woont, met minder kans op inbraak. Ter voorkoming van inbraak en glasbreuk kunt u ook veiligheidsbeglazing laten aanbrengen.

7. Ventilatierooster

Als u uw kozijnen vervangt kunt u overwegen om ventilatieroosters boven het glas in de ramen te plaatsen. Om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat in huis te creëren is het belangrijk dat uw woning continu geventileerd wordt. In veel woningen zijn er te weinig ventilatiemogelijkheden.

8. Afwerking binnenzijde

Na plaatsing van een nieuw kozijn moet de binnenmuur afgewerkt worden. Overleg goed met uw aannemer wat u door hem wilt laten doen (bijvoorbeeld het stucwerk repareren), en wat u zelf wilt doen (bijvoorbeeld schilderen of behangen).

9. Afwerking buitenzijde

Laat een nieuw houten kozijn voor plaatsing door uw aannemer twee keer in de grondverf zetten. Dat geeft voor de eerste weken afdoende bescherming. Bespreek met uw aannemer wie het aflakken voor zijn rekening neemt. Kies voor schilderwerk een oplosmiddelarm verfsysteem.

Ook bouw- of verbouwplannen

Ook bouw- of verbouwplannen? Vraag dan nu onze brochure aan of neem direct contact met ons op:

Aannemingsbedrijf Panco
Noordzijde 104
4225 PL Noordeloos

Tel: 0183-582210
Fax: 0183-582434

BouwGarant - Alles over bouwen en verbouwen