Serre

Wilt u een ruimte aan uw woning als verlengstuk van uw tuin? Met een serre - een doorgaans onverwarmde extra ruimte aan huis, voornamelijk bestaand uit glas - kunt u zo'n plek creëren.

Door plaatsing aan de zonzijde is het hier aangenaam vertoeven in het voor- en najaarszonnetje. Maar een verkeerd uitgevoerde serre kan leiden tot minder wooncomfort en hogere energiekosten. Met een deskundige aanpak voorkomt u problemen.

Hieronder vindt u een specifieke lijst met aandachtspunten bij het bouwen van een serre.

1. Orientatie op de zon

De beste plaats voor een serre is de zuid-, zuidwest- en zuidoostzijde van het huis. Alleen dan kan passieve zonne-energie voldoende worden benut. De serre is een warme schil om de woning, en zorgt zo voor minder warmteverlies uit de woning.

Bovendien gaat met het ventileren van de woning minder energie verloren, omdat via de serre gratis opgewarmde verse lucht wordt binnengelaten.

2. Isolatie tussen woning en serre

Omdat een serre doorgaans een onverwarmde extra ruimte aan de woning is een goede isolatie van de gevel belangrijk. Voor een extra goede isolatie kiest u voor isolatiemateriaal met een isolatiewaarde van tenminste 2,5. Overleg dit met uw aannemer.

3. Ventileren

In de serre dienen regelbare ventilatievoorzieningen aanwezig te zijn. Goede ventilatie is nodig om oververhitting te voorkomen, voor de aanvoer van verse lucht en om vochtproblemen tegen te gaan.

4. Fundering

De fundering voor een serre kan lichter worden uitgevoerd dan die voor een stenen aanbouw aan het huis. Een serre kan ook hangend worden uitgevoerd. Voorkom dan wel een koudebrug, dit is een grensvlak tussen warme (goed geïsoleerde) en koude (niet-geïsoleerde) plekken. Vocht in huis slaat neer op koude plekken. Vooral als deze grenzen aan een warme plek. Een koudebrug brengt altijd vochtproblemen met zich mee.

5. Dak

Het dak van de serre kan gemakkelijk vies worden. Dit voorkomt u door het dak onder een helling van tenminste 15 graden te laten plaatsen. Zo zal de regen het dak schoonspoelen. Maak het dak liever niet van glas om warmteverliezen in de winter, condensvorming en de kans op oververhitting in de zomer te beperken.

Wilt u toch een glazen dak vanwege de lichtinval gebruik dan - uit oogpunt van veiligheid - draadglas, gehard glas of veiligheidsglas.

6. Dakgoot en regenwaterafvoer

Aan een serre wordt doorgaans geen dakgoot bevestigd. Om te voorkomen dat afdruipend regenwater te lang bij de voet van de serre blijft staan kunt u daar het beste roosters of een grindbak laten maken.

7. Vloer

Met een goed geïsoleerde stenen vloer benut u de invallende warmte van zon. Zo'n vloer neemt namelijk de warmte goed op, en geeft deze maar geleidelijk af aan de serre.

Let er op dat de ventilatie van de kruipruimte onder het huis niet dicht wordt gemaakt als er een serre tegen het huis wordt aangebouwd.

8. Kozijnen

Houten kozijnen kunnen het beste gecombineerd worden met aluminium profielen. In die constructie is de kans op lekkage het kleinst. Meer informatie over kozijnen vindt u op dezepagina.

9. Ramen en daklichten

Wanneer u vooral in voor- en najaar in de serre van de zon wilt genieten voldoet enkel glas dat meer warmte doorlaat dan dubbel glas. Wel is het mogelijk dat op enkel glas vocht condenseert. Bij een glazen dak is de kans op condensatie nog groter. Goede ventilatiemogelijkheden zijn daarom belangrijk.

Bent u van plan om het hele jaar door gebruik te maken van de serre dan kunt u in de ramen en deuren HR++glas nemen, en in het dak een vorm van zon- en warmte-isolerend materiaal. De laagstaande winterzon haalt u comfortabel naarbinnen, dat scheelt in de stookkosten. De hoogstaande zon in de zomer laat u deels buiten.

10. Zonwering

Op zonnige zomerdagen kan de temperatuur in een serre behoorlijk oplopen. Om oververhitting te voorkomen moet de serre goed geventileerd worden en is zonwering onmisbaar.

Het meest doeltreffend is zonwering aan de buitenzijde van de serre. Deze voorkomt dat de warmte de serre binnenkomt. Meest efficiënt is de buitenzonwering op geleiderails die de vorm van de serre volgt.

11. Naden en kieren

Een onverwarmde serre hoeft niet luchtdicht te worden uitgevoerd. Voor de aanvoer van verse lucht moet de onverwarmde serre toch voortdurend worden geventileerd. Uiteraard moet de serre wel waterdicht zijn.

Voor de aansluiting op de gevel kunt u elastische kit gebruiken. Met rubberprofielen sluiten kieren bij ramen en deuren voldoende af.

12. Elektriciteit

Al in een vroeg stadium van de verbouwing dient bekend te zijn waar de stopcontacten en de lichtpunten moeten komen. Bedenk dus van tevoren hoe de serre ingericht en gebruikt gaat worden.

Wanneer u over een paar jaar de serre anders wilt gebruiken, is het prettig als hier tijdens de bouw rekening mee is gehouden. Dit kan door een aantal loze, nog ongebruikte leidingen te laten leggen. Overleg met de aannemer of het nodig is om de groepenkast uit te breiden.

13. Veiligheid

Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen weet u zeker dat u in een veilig huis woont, met minder kans op inbraak. Let er bij het plaatsen van een serre op dat de bovenverdieping niet al te makkelijk bereikbaar is via het dak van de serre.

Wilt u een glazen dak vanwege de lichtinval, gebruik dan - uit oogpunt van veiligheid - draadglas, gehard glas of veiligheidsglas.

14. Schilderen

Laat een nieuw houten kozijn voor plaatsing door uw aannemer twee keer in de grondverf zetten. Dat geeft voor de eerste weken afdoende bescherming.

Bespreek met uw aannemer wie het aflakken voor zijn rekening neemt. Kies voor schilderwerk een oplosmiddelarm verfsysteem.

Ook bouw- of verbouwplannen

Ook bouw- of verbouwplannen? Vraag dan nu onze brochure aan of neem direct contact met ons op:

Aannemingsbedrijf Panco
Noordzijde 104
4225 PL Noordeloos

Tel: 0183-582210
Fax: 0183-582434

BouwGarant - Alles over bouwen en verbouwen